Armbånduret

Vores mest udbredte tidsmåler igennem det seneste århundrede. De fleste har fået deres første armbåndsur i en tidlig alder, og går man lidt tilbage i tiden, var det en stor ting, når man endelig fik sit eget ur. Mange fik det i forbindelse med deres konfirmation, og prisen var relativt høj, lønningerne taget i betragtning. Derfor passede man også meget på sit armbåndsur. Der var ikke penge til unødvendigheder, og gik uret i stykker, var det ikke noget man lige udskiftede - det blev repareret. Derfor er mange armbåndsure blevet vedligeholdt igennem mange år. Der er skiftet glas, krone og remme og urene er blevet renset ved urmageren. Mange urmagere har ridset eller graveret små tal og bogstaver inde i uret. Det er reparationsnumre, der gav urmageren mulighed for at føre kartotek over deres arbejde, samtidig et overblik over om der fortsat var garanti, hvis kunden kom retur med en reklamation. Armbåndsure var ofte produceret i Schweiz eller Tyskland, som igennem mange år havde tradition for at lave ure af høj kvalitet. Mange kendte urmærker har været familieforetagender igennem flere generationer, og alderen har vidnet om den loyalitet kunderne har haft til deres favorit mærke.
Armbåndsuret er egentlig en videreudvikling af lommeuret. Mange af de første armbåndsure var lommeure men en interimistisk rem, der var monteret på et par bøjler, som urmageren havde loddet på urkassen.

De var ikke serieproduceret, men ofte et forsøg på at imødekomme folks ønske om et alternativ til lommeuret. Men lommeure holdt ikke særlig godt, når de blev båret på håndleddet. Lommeure er ofte uden stødsikring og når folk fik stødt uret, risikerede man at knække de små tapper, der er på balanceakslen. Det var en dyr og lidt omfattende reparation, der så skulle til og der kom derfor hurtigt behov for en løsning, hvis armbåndsuret skulle blive en succes. Man opfandt derfor stødsikringen. Den består i et par fjedre, som holder de to lejer balanceakslen hviler i. Balancen er en relativ tung enhed, der har et par meget tynde tapper, som let knækker når armbåndsuret får et stød. Når balancen bliver båret af et par fjedre, bliver stød og slag absorberet af selve uret, og de små tapper undgår at knække. En simpel og rigtig fin løsning på problemet. Armbåndsuret var hermed en realitet.